TÖKMAGOLAJ

A mai tök őse amerikai eredetű. Számos változata létezik, a tök felhasználási módja fajtától függően nagyon sokrétû. A tök magja olajos magnak számít, így az összes fajta magja tartalmaz több-kevesebb olajt. Mégis étolaj sajtolására – maghozam, íz és olajtartalom szempontjából – leginkább az olajtök alkalmas. Az olajtök magvának héja természetes nemesítés során elcsökevényesedett egy áttetszô hártyára, így az a magok betakarítása utáni szárítás és tisztítás után könnyen eltávolítható. Az olajtök – amit gyakran neveznek stájer töknek is, a kialakulásának helye miatt – termesztésének bázisa Ausztria. Szlovénia, Horvátország, Szerbia, Magyarország területe. Ezen kívül nagy mennyiségben kezdték termelni a fajtát Ausztrália, India és Kína bizonyos részein is. A tök jól tűri a hosszabb aszályos időszakokat. A legjobb magtermés azonban akkor van, ha a nyárelőn (június végétől augusztus közepéig) elegendő csapadék hullik.

A tökmagolaj értékes beltartalmával és egyedi ízével régóta kedvelt étolajféleség. A tökmag termésátlaga (500kg/ha) és préselésének körülményessége nem segített abban, hogy tömegesen elterjedjen. Mai nap leginkább friss salátákhoz, ételízesítéshez, kevés olajon történő sütéshez, pároláshoz használják. Hosszan tartó sütés esetén az íze megmarad, de sok elveszik az olaj értékes összetevôibôl. Karakteres ízével csínján kell bánni.

 

A Filio Szövetkezet a 47/2008 (IV.17.) FVM rendelet alapján a mezőgazdasági termékek értéknövelése jogcímre 41.924 .202 Ft támogatást nyert.
A támogatott beruházás keretében fejlesztettük az olajsajtoló üzem magelőkészítési vonalát.